010-893 93 93

info@blecourt.nl

Vlietland Ziekenhuis

Liposculptuur

In deze paragraaf willen wij u informeren over de verschillende aspecten van liposuctie. Het zal niet alle vragen beantwoorden omdat veel afhankelijk is van de individuele patient en de plastisch chirurg zelf. Indien u een liposuctie serieus overweegt, is een consult bij de plastisch chirurg dan ook de volgende logische stap. Uw wensen en verwachtingen worden dan besproken en u krijgt gedetailleerde informatie (ook op papier) over deze ingreep en het verloop ervan.

Liposuctie of liposculptuur is een techniek om de contouren van het lichaam te verbeteren. Het moet niet worden gezien als de oplossing voor gewichtsvermindering maar als een methode om met name plaatselijke en ongewenste vetophopingen, die niet of slecht met dieet en/of sport verdwijnen, te verwijderen. En het is evenmin een methode om een strakke en gladde huid te krijgen. Een slappe huid die cellulitis (sinasappelhuid) vertoont verbetert niet. In sommige gevallen kan de huid zelfs te slap zijn voor liposuctie en zal overtollige huid chirurgisch moeten worden verwijderd. De beste kandidaten voor liposuctie hebben dan ook een relatief normale lengte/gewicht-verhouding met locale vetophopingen. De meest voorkomende plaatsen zijn heupen, billen, buik, maag, bovenbenen, knieen en onderkin. Een goede fysieke en geestelijke gezondheid zijn vanzelfsprekende uitgangspunten voor deze aesthetische ingreep.

 

Verwachtingen

Liposuctie biedt, mits op de juiste wijze en bij de daarvoor aangewezen patient uitgevoerd, een goede verbetering. De locale vetophopingen zullen verminderen c.q. verdwijnen en daardoor zullen de verhoudingen verbeteren. Verwacht geen perfectie en wees realistisch in uw verwachtingen. Tracht deze goed op een rijtje te zetten en bespreek ze met uw plastisch chirurg.

 

Risico’s

Mits uitgevoerd bij de zorgvuldig geselecteerde patient en door een adequaat opgeleid plastisch chirurg, is liposuctie in het algemeen een zeer veilige en dankbare ingreep. Desalniettemin kunnen complicaties optreden m.n. als te grote gebieden in één keer worden behandeld en/of als de behandeling wordt gecombineerd met andere (aesthetische) correcties. Het lijkt erg aantrekkelijk om, als u toch eenmaal behandeld wordt, meerdere localisaties te laten behandelen. De ervaring leert dat op een gegeven moment een bepaalde drempel als het ware wordt gepasseerd en de kans op complicaties sterk kunnen toenemen terwijl liposuctie juist erg veilig is. Algemene operatierisicos, zoals infectie-vochtophoping-tromboembolien, komen, alhoewel zeer zelden, voor. Vaak wordt een tijdelijk gestoord gevoel in de huid waargenomen. Uiteraard komen er enkele kleine littekens, meestal verborgen in een lichaamsplooi. Een enkele keer kan een asymmetrisch resultaat of een oneffenheid een 2e correctie nodig maken.

 

Voorbereiding

De plastisch chirurg vertelt u hoe u zich het beste kunt voorbereiden op deze ingreep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijn-vitamine gebruik, roken, hulp voor thuis na de ingreep, de aanschaf van speciale drukkleding, vervoer naar huis etc.

 

Opname

De duur van de opname is o.a. afhankelijk van de vorm van anaesthesie (verdoving), de grootte van de operatie, uw gezondheid en leeftijd. Zelden is de opname langer dan een dag. Indien uitgevoerd onder locaal anaesthesie, kunt u zelfs direct na de ingreep naar huis. Uiteraard moet u zich te allen tijde door iemand anders laten vervoeren.

 

Herstel

U krijgt exacte instructies wat u wel en niet mag doen mee naar huis. De eerste 12 uur kan er veel (bloederig) wondvocht uit de wondjes komen. U moet hier rekening mee houden wat betreft kleding en beddengoed. Na de eerste nacht moet u iedere dag douchen en kunt u gewoon uw haren wassen. Gedurende 6 weken moet u de drukkleding dragen om de huid en het onderliggende weefsel goed te laten genezen. Deze drukkleding mag alleen uit als u doucht. De eerste 2 weken dag en nacht en erna nog 4 weken overdag. Omdat het gevoel van de huid gestoord is wordt het dragen van deze kleding vaak als prettig en als steun ervaren. Verwacht niet meteen een eindresultaat. Dit laat enige tijd op zich wachten. De eerste weken is het behandelde en eromheen gelegen gebied blauw, beurs en gezwollen. Dit trekt langzaam weg alhoewel vocht vaak langer aanwezig blijft. Af en toe kan er op enkele plaatsen een harde en gevoelige plek ontstaan. Dit verdwijnt vanzelf. De littekens kunnen nog enige maanden rood verkleurd en stug zijn. Hierna vervagen deze. Als de huid erg droog wordt dan mag u iedere vochtinbrengende creme gebruiken die u prettig vindt. De pijn is prima te bestrijden met de bij-de-drogist-verkrijgbare pijnstillers. In geen geval mag het ongemak u aan uw bed gekluisterd houden. I.v.m. de bloedsomloop in m.n. de benen, dient u zo spoedig mogelijk weer gaan lopen. Sport is echter 6 weken verboden. Gewoonlijk komt u na één week en na 8 weken terug voor controle. Indien er problemen zijn, kunt u contact opnemen met uw plastisch chirurg en komt u eerder of vaker. Lymfdrainage door een huidtherapeute kan het herstel bespoedigen.

 

Resultaat

Zoals reeds gezegd, laat het eindresultaat enige tijd op zich wachten. Dit neemt echter niet weg dat het al na 6 weken voor iedereen erg duidelijk is dat er vet is weggehaald. Men merkt dit meestal aan de kleding die ruimer zit. Liposuctie is een zeer effectieve methode om de contouren van het lichaam te verbeteren. Mits u op uw gewicht let, kunnen de resultaten permanent zijn. Komt u toch aan in gewicht dan is er wel een meer gelijke verdeling dan voor de liposuctie.

Fig B: Onderbuik na
Fig B: Onderbuik na
Fig a: Onderbuik voor
Fig a: Onderbuik voor
Fig C: Heupen voor
Fig C: Heupen voor
Fig D: Heupen na
Fig D: Heupen na

 

Kosten

Deze ingreep wordt niet door uw ziektekostenverzekeraar vergoed. Uw plastisch chirurg geeft u een prijsopgave of zie tarieven.

 

Contact & vragen

Bij problemen neemt u uiteraard zonder aarzeling contact op met uw plastisch chirurg en/of het ziekenhuis. Uw plastisch chirurg zal u de juiste nummers geven of kijk onder het onderdeel ‘Contact’.

Wij behandelen u naar beste kunnen. Garantie op de resultaten of een ongestoord verloop kunnen wij u echter nimmer geven. Stel de vragen die u heeft; wij zijn gaarne bereid deze te beantwoorden.

Contact Afspraak maken