010-893 93 93

info@blecourt.nl

Vlietland Ziekenhuis

Veel gestelde vragen

Selecteer hieronder een categorie.

Algemeen

 • Wat moet ik de plastisch chirurg absoluut vertellen voor de operatie?

  Om een goede inschatting van uw algehele gezondheid te kunnen maken zal de plastisch chirurg u vragen naar vroegere operaties, doorgemaakte en huidige ziekten waarvoor u onder behandeling bent of bent geweest, medicijn-, tabak- en eventueel drugsgebruik. Verder is van belang om te vertellen of u ooit allergische reacties heeft gehad op medicijnen, desinfectiemiddelen en/of verbandmaterialen. En of u ooit een trombosebeen dan wel een longembolie heeft gehad. Aan de hand hiervan kan hij vaststellen of een operatie wel verstandig is en of bepaalde maatregelen voor of tijdens de operatie noodzakelijk zijn.

 • Welke soorten verdoving zijn er?

  Allereerst is er locale verdoving waarbij alleen het te-behandelen-gebied m.b.v. kleine prikjes wordt verdoofd. U blijft geheel bij en voelt wel dat er iets gebeurd maar voelt geen pijn. Voor veel kleinere ingrepen is dit een prima oplossing. Dan is er algehele narcose waarbij u volledig in slaap wordt gemaakt en niets merkt van de hele ingreep. Dit gaat via een tube (slangetje) in uw keel en wordt voor de meeste grote en langdurige ingrepen gedaan. Bij ingrepen aan de heupen/benen kan desgewenst het operatiegebied mbv een ruggeprik worden verdoofd. U blijft geheel bij maar de onderste helft van uw lichaam is gevoelloos. Als laatste is er een tussenvorm waarbij u een slaapmiddel krijgt toegediend via een infuusje en daarbij ook het te-behandelen-gebied met locale verdoving pijnloos wordt gemaakt. Ook dit is een veel gebruikte methode die als zeer prettig wordt ervaren.

 • Met welke medicijnen moet ik stoppen of doorgaan voor de operatie?

  In principe moet u alle medicijnen die u door een arts krijgt voorgeschreven blijven doorslikken. De grote uitzondering hierop zijn medicijnen die bloedverdunnend werken. Dit zijn alle medicijnen die acetylsalicylzuur (aspirine) bevatten: Ascal, Alka-Seltzer, Aspegic, Aspro, Coldrex, Cardegic, AC Cod, Dolviran, Migrafin, Chefarine, Apacod en APC. Ook coumarine-bevattende medicijnen werken sterk bloedverdunnend. U loopt dan bij de Trombosedienst. Het gaat om Sintrom en Marcoumar (coumarines). Het gebruik van één van bovenstaande bloedverdunnende medicijnen moet te allen tijde aan de plastisch chirurg gemeld worden. Overleg in alle gevallen met uw plastisch chirurg voordat u besluit iets te veranderen aan uw medicatie. Doe dit nooit naar eigen inzicht.

 • Hoe is dat met roken en het drinken van alcohol?

  Het moge duidelijk zijn dat u, voor u een vrijwillige operatie ondergaat, in een goede conditie dient te verkeren. Voor sommige operaties is het een vereiste dat u ruim voor de operatie stopt met roken. Dit wordt met u besproken. Zo is het ook raadzaam om de avond voor de operatie geen alcoholische dranken te drinken.

 • Is er een minimum dan wel een maximum leeftijd?

  Nee, in principe niet. De ervaring leert echter dat de mensen zelden tot nooit jonger dan 18 jaar zijn. Vaak is het ook verstandig om het lichaam te laten uitgroeien voordat men iets gaat corrigeren. Soms zijn de klachten echter zo duidelijk aanwezig, meestal gaat het dan om afstaande oren of te grote borsten, dat een correctie voor het 18e levensjaar wenselijk is. Tijdens het consult moet dan wel één van de ouders aanwezig zijn. Een maximum leeftijd is er in principe ook niet, maar ook hier leert de ervaring dat het percentage mensen, dat na hun 65e nog een cosmetische ingreep ondergaat, snel daalt. Meestal betreft het dan overhangende oogleden waar men last van heeft. Verkeert men in een goede conditie dan zijn er daarentegen in principe geen bezwaren tegen cosmetische chirurgie.

 • Krijg ik littekens?

  Zodra er een snede door de huid wordt gemaakt ontstaat er per definitie een litteken. Het maakt niet uit of dit met een mes of een laser wordt gedaan. Daarentegen is het wel zo dat een plastisch chirurg er op getraind is om deze zo min mogelijk te laten opvallen. Er wordt daarom zo veel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke lichaamsplooien, de huidlijnen en onderhuidse hechttechnieken. In het begin zijn littekens altijd rood en stug maar dit verdwijnt met de tijd. Hoe snel dit gaat verschilt per huidtype en plaats op het lichaam. In het gelaat gaat dit het snelst.

 • Hoe is het met de pijn na de operatie?

  De meeste cosmetische operaties zijn niet pijnlijk en moet er meer van ongemak worden gesproken. Pijn is echter een zeer subjectieve beleving en uitzonderingen bevestigen dan ook de regel. In deze gevallen is de pijn vrijwel altijd met de bij-drogist-verkrijgbare pijnstillers te verhelpen.

 • Wanneer mag ik douchen?

  Als er na de operatie geen drains zijn achtergelaten, moet u de dag na de operatie al douchen. Anders pas na het verwijderen van de drains. Liever niet baden om verweking van de wond te voorkomen. Indien u speciale kleding, zoals bijvoorbeeld na een liposuctie moet dragen, kunt u deze uiteraard tijdelijk uit doen. Het gebruik van shampoo en zeep is geen enkel probleem en na het douchen moet u het operatiegebied droogdeppen en niet wrijven. Het gebruik van cosmetica in het operatiegebied wordt de eerste 10 dagen ontraden.

 • Wanneer kan ik weer aan het werk?

  Dit verschilt per behandeling en hangt ook af van het soort werk en in hoeverre u het één en ander ‘geheim’ wilt houden. Bespreek dit met uw plastisch chirurg.

 • Wanneer mag ik weer sporten?

  Voor eigenlijk alle behandelingen geldt dat intensieve sportbeoefening gedurende de eerste 6 weken na de operatie wordt ontraden.

 • Wanneer mag ik weer in de zon c.q. onder de zonnebank?

  Na de meeste ingrepen is dit geen probleem mits u de littekens maar niet laat verbranden. Een uitzondering hierop zijn rimpelbehandelingen middels laser of een peeling. Zolang de huid nog rood is, mag u slechts in de zon komen met een zeer goede zonnecreme, daar anders de kans op pigmentveranderingen groter is.

 • Is een operatie wel verstandig als ik nog wil afvallen of een kinderwens heb?

  Uiteraard is het onverstandig om een vrijwillige ingreep te ondergaan als u mogelijkerwijs zwanger bent. Probeer dit te allen tijde te vermijden. Cosmetische chirurgie is mogelijk voor een zwangerschap. Realiseert u zich wel dat het lichaam altijd verandert na een zwangerschap. De enige ingreep die u echt beter kunt uitstellen tot na een zwangerschap is een buikwandcorrectie. Als u van plan bent om nog af te vallen dan is het beter om dit voor een ingreep te doen. Dit komt het cosmetische resultaat ten goede en verkleint de risico’s. Streef naar een gewicht waarvan u verwacht dat u dit redelijkerwijs kunt handhaven.

 • Wat is bij de kosten inbegrepen?

  Bij de kosten van de behandeling zijn inbegrepen: de ingreep zelf, de overeengekomen opnameduur als de ingreep onder algehele narcose plaatsvindt en de controles na de operatie. Onder de ingreep vallen uiteraard de huur van de operatiekamer, de gebruikte materialen inclusief eventuele borstimplantaten, de honoraria van de plastisch chirurg en een eventueel noodzakelijk anesthesist indien de operatie onder algehele narcose plaatsvindt. Voor eventuele nacorrecties of de behandeling van complicaties wordt geen honorarium in rekening gebracht. Het aan de operatie voorafgaande 1e consult wordt u separaat door het ziekenhuis in rekening gebracht.

 • Zijn de littekens erg opvallend?

  In de eerste periode na de operatie zijn deze rood en stug en kunnen daardoor erg opvallen. Hierna vervagen ze en worden ze meestal iets lichter dan de eigen huid. Hoe snel dit gaat varieert van enkele weken/maanden tot soms wel meer dan een jaar.