010-893 93 93

info@blecourt.nl

Vlietland Ziekenhuis

Schaamlip verkleining

In deze paragraaf willen wij u informeren over de verschillende aspecten van een schaamlipverkleining. Het zal niet alle vragen beantwoorden omdat veel afhankelijk is van de individuele patient en de plastisch chirurg zelf. Indien u een verkleining van de schaamlippen serieus overweegt, is een consult bij de plastisch chirurg dan ook de volgende logische stap. Uw wensen en verwachtingen worden dan besproken en u krijgt gedetailleerde informatie over deze ingreep en het verloop ervan.

Bij wie?

Een schaamlipverkleining is een chirurgische ingreep waarbij overtollig weefsel c.q. slijmvlies van de kleine (binnenste) schaamlippen wordt verwijderd. Schaamlippen kunnen soms namelijk door hun grootte klachten geven. Denkt u hierbij aan mechanische klachten bij sporten, fietsen, geslachtsgemeenschap en het dragen van strakke kleding. Een goede fysieke en geestelijke gezondheid zijn vanzelfsprekende uitgangspunten voor deze ingreep.

 

Verwachtingen

Een schaamlipverkleining is, mits op juiste wijze uitgevoerd en bij de daarvoor aangewezen patient, een snelle en betrouwbare methode met een duurzaam resultaat.

 

Risico’s

Mits uitgevoerd bij de zorgvuldig geselecteerde patient en door een adequaat opgeleid plastisch chirurg, is een schaamlipverkleining in het algemeen een zeer veilige ingreep. Desalniettemin kunnen complicaties optreden. Algemene operatierisicos, zoals nabloeding-infectie, komen, alhoewel zelden, voor. Bij dubbelzijdig uitgevoerde ingrepen, zoals een schaamlipverkleining meestal, is absolute symmetrie niet te garanderen alleen al door het feit dat de uitgangssituatie vaak ook niet symmetrisch is.

 

Vorbereiding

De plastisch chirurg vertelt u tijdens het consult hoe u zich het beste kunt voorbereiden op deze ingreep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijn-vitamine gebruik, roken, vervoer naar huis etc.

 

Opname

Meestal kan deze ingreep onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Op uw verzoek kan het ook onder algehele narcose. Het betreft dan een dagopname. Uiteraard moet u zich te allen tijde na de operatie door iemand anders laten vervoeren.

 

Operatie

Na verdoving middels een aantal kleine prikjes, wordt het teveel aan weefsel verwijderd. Hierna wordt het gehecht. De hechtingen zijn oplosbaar.

 

Herstel

U kunt direct naar huis tenzij het onder algehele narcose is gedaan. Dan kunt u pas enkele uren na de operatie naar huis. U krijgt exacte instructies wat u wel en niet mag doen mee naar huis. U kunt gewoon douchen. Verwacht niet meteen een eindresultaat. In het begin staat een en ander soms strak en gespannen. En een enkele keer is de schaamlip en/of het eromheen gelegen gebied blauw, beurs en gezwollen. Dit trekt langzaam weg. Van de littekens zult u zelden last hebben. Over het algemeen is dit geen pijnlijke operatie. Als u toch pijn heeft is deze prima te bestrijden met de bij-de-drogist-verkrijgbare pijnstillers. In geen geval mag het ongemak u aan uw bed gekluisterd houden Sport is echter 4 weken verboden. Gewoonlijk komt u na 1 week en na 8 weken terug voor controle. Indien er problemen zijn, kunt u contact opnemen met uw plastisch chirurg en komt u eerder of vaker.

 

Resultaat

Een schaamlipverkleining is een goed voorspelbare en zeer dankbare operatie. Veelal bent u direct van uw klachten af.

 

Kosten

Deze ingreep wordt niet door uw ziektekostenverzekeraar vergoed. Uw plastisch chirurg geeft u een prijsopgave of zie onder tarieven.

 

Contact en vragen

Bij problemen neemt u uiteraard zonder aarzeling contact op met uw plastisch chirurg en/of het ziekenhuis. Uw plastisch chirurg zal u de juiste nummers geven of kijk onder het onderdeel ‘Contact’.

Wij behandelen u naar beste kunnen. Garantie op de resultaten of een ongestoord verloop kunnen wij u echter nimmer geven. Stel de vragen die u heeft; wij zijn gaarne bereid deze te beantwoorden.

Contact Afspraak maken